Tiedote koronapassin käytöstä TUROKin syksyn 2021 näyttelyssä

19.11.2021

Lisätietoja koronapassin käytöstä TUROKin näyttelyssä 27. ja 28.11.2021

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti 15.11.2021 kiristyneistä ohjeista koskien yleisötilaisuuksien järjestämistä koronaviruspandemian aikana. Ohje on voimassa 16.11.-16.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Jotta TUROKin näyttely 27.ja 28.11.2021 voidaan järjestää suunnitellusti, Turun Messukeskus yhteistyössä näyttelyn järjestäjän kanssa edellyttää kaikilta 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta osallistujilta - niin toimihenkilöiltä kuin näytteilleasettajilta - koronapassia.

Mikä koronapassi?

Koronapassi on EU:n digitaalinen koronatodistus. EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina.

Koronapassin saa, kun henkilöllä on todistus vähintään kahdesta koronarokotuksesta, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta. Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Mistä löydän koronapassin?

Koronapassin saa Omakannasta. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada EU:n koronatodistuksen tulosteena terveydenhuollosta.

Tee näin:

  • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  • Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Miten koronapassi esitetään sisään tullessa?

Tapahtuman järjestäjä lukee koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu THL:n Koronatodistuksen lukija -sovellus. Koronatodistuksen lukijalla luetaan todistuksen QR-koodi, jolloin ruudulle tulisi vihreä hyväksytty tai punainen hylätty merkintä. Vihreän valomerkin syttyessä lukijaan ilmestyy passinhaltijan nimi. Koronapassin näyttämisen yhteydessä voidaan edellyttää henkilöllisyystodistuksen esittämistä.

Tee näin:

  • Kirjaudu Omakantaan hyvissä ajoin ennen näyttelyyn saapumista ja varmista koronapassin toimivuus.
  • Tallenna etukäteen koronapassin pdf-tiedosto puhelimeesi tai tulosta mukaan paperikappale.
  • Sisään tullessasi Messukeskukseen pidä koronatodistuksen QR-koodi valmiina puhelimesi näytöllä tai paperitulosteessa. Varaudu esittämään henkilöllisyytesi.

Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita todistusten tietoja.

Minulla ei ole koronapassia. Mitä teen?

Ymmärrämme, ettei kaikilla näytteilleasettajilla ole koronapassia ja olemme pahoillamme, että AVIn päätös voi estää näyttelyyn osallistumisen. Koronapassi on edellytys näyttelyyn saapumiselle.

TUROK toimii Suomen Kissaliitto ry:n linjan mukaisesti eikä palauta kissan näyttelymaksua näytteilleasettajan ollessa estynyt saapumasta näyttelyyn, koska hänellä ei ole koronapassia. Koronapassin saa myös negatiivisella testituloksella. Kissaliitto on kannanotossaan nostanut esiin, että jokaisella on mahdollisuus passin hankintaan.

Lisätietoja: