Miksi rotukissa maksaa

Tämä info on tarkoitettu sinulle, kissarakas ihminen, joka olet aikeissa ostaa kissan. Haluaisit rotukissan, mutta ihmettelet miksi kissa on niin kallis? Seuraavassa hieman asiatietoa siitä, mistä rotukissan ostaja maksaa.

Naaraskissa, jolla kasvattaja teettää pennut, on usein vakuutettu ja sitä käytetään näyttelyissä, jotta sen arvo kasvatukselle selviäisi. Ennenkuin voi kasvattaa rotukissoja, tulee liittyä rotukissayhdistykseen, hankkia kasvattajanimi ja tehdä sopimus, jossa sitoutuu noudattamaan rotukissajärjestön laatimia sääntöjä kasvatuksessaan. Paperityöhön kuluu paitsi aikaa myös rahaa. Toisaalta tämä kaikki on tarpeen turvaamaan kissan ja kissan ostajan etua kasvatustoiminnassa.

Naaraskissan ollessa sopivan ikäinen, sille on löydettävä uros. Uroksen omistajalle maksetaan astutusmaksu, joka yleensä on noin viidesosa pennun hinnasta. Ennen astutusta naaras suositellaan testattavaksi FeLV:n ja FIV:n varalta. Testit ovat kalliita, mutta ehkäisevät tautien leviämistä astutusten kautta. Uroksen matkakulut maksaa yleensä naaraan omistaja.

Onnistuneen astutuksen jälkeen alkaa onnellinen odotus, joka yleensä, muttei aina sujuu ilman hankaluuksia. Jos ongelmia ilmenee on turvauduttava eläinlääkärin apuun. Synnytyksen lähestyessä on varauduttava päivystämään kotona.

Pennut ovat kasvattajalla vähintään kaksitoistaviikkoiseksi. Pennut on luovutettaessa kahdesti rokotettu ja niille on hankittu rekisterikirjat. Myös nämä maksavat. Kasvattajalle koituu pentujen ja imettävän emon ruokinnasta melkoisia kustannuksia ja kissanhiekkaakin kuluu tavallista enemmän.

Huolimatta ylläolevasta kasvattaja rakastaa kissojaan, on innostunut harrastuksestaan eikä laske kustannuksia ja aikaa. Kissojen kasvatus on kertakaikkiaan niin antoisaa ja mielenkiintoista puuhaa ja jokaisen pennun syntymä uusi ihme.

Rotukissan ostaja saa:
- Sen luonteisen ja näköisen kissan kuin on halunnut (kunhan on ottanut selvää rodun ominaisuuksista)
- Sosiaalisesti käyttäytyvän, sisäsiistin pennun
- Kasvattajan tuen ongelmatilanteissa
- Mukavan harrastuksen ihanien kissojen parissa

Siispä, jos olet kiinnostunut rotukissasta, älä jää paitsi tästä kaikesta vain rahan vuoksi.


TUROK ry