Kissan hankinta

Kun harkitset kissan hankintaa, muista että kissan elinikä on pitkä, jopa parikymmentä vuotta. Sinun tulee huolehtia lemmikistäsi koko sen eliniän, ja jos joudut siitä luopumaan, etsittävä sille uusi koti. Jos sinulla on todettu eläinallergia, on parasta jättää kissan hankinta, sillä myöhemmin rakkaasta lemmikistä luopuminen on vaikeaa.

Päätettyäsi hankkia kissan, mieti millainen kissa juuri sinulle sopii. Jos päädyt rotukissaan, ota selvää miten eri rodut eroavat käyttäytymisen, hoidon tms. suhteen. Pyri löytämään juuri itsellesi sopiva rotu. Kissaroduista saat tietoa paitsi tästä oppaasta, myös kissanäyttelyistä, rotukissayhdistyksiltä ja kasvattajilta.

Rotukissojen kasvatusta säädellään FIFen piirissä erilaisin säännöksin, joiden tärkein tavoite on terveiden, hyväluonteisten kissojen kasvatus. Kissan arvon kasvatustoiminnassa määrää se, miten hyvin yksilö täyttää rodulle määritellyn standardin vaatimukset. Täysin standardinmukaisen rotukissan kehittäminen on utopiaa, mutta kasvattajat pyrkivät mahdollisimman lähelle ihannekissaa. Näyttelyissä kasvattaja saa tuomareilta puolueettoman arvion kasvatustoimintansa onnistumisesta.

FIFen rekisteröimiä rotukissoja voi Suomessa myydä ainoastaan Suomen Kissaliiton alainen kasvattaja. Kissan ostaja saa kissan mukana rekisterikirjan, ja merkitään kissan omistajaksi Kissaliiton rekisteriin. Jos kissan kasvattaja ei ole rekisteröinyt pentuetta, ei ostaja enää myöhemmin voi saada kissaa rekisteriin, vaikka sen vanhemmat olisivatkin rotukissoja. Hyvältä kasvattajalta saat myös selkeät hoito-ohjeet ja kasvattaja on valmis neuvomaan pennun ostajaa ongelmissa myös myöhemmin.

Valitessasi pentua, tutustu siihen kaikessa rauhassa. Ota vain terveen näköinen ja luottavainen pentu. Älä koskaan ota hyvin arkaa tai sairaan tuntuista pentua säälistä. Luovutushetkellä rekisteröidyn rotukissan tulee ohjeiden mukaan olla vähintään kahdentoista viikon ikäinen. Rekisteröimätöntäkään kissaa ei pidä ottaa alle kymmenviikkoisena, muutoin pennun kehitys häiriintyy. Jos olet kiinnostunut näyttely- ja kasvatustoiminnasta ota se huomioon jo pentua valitessasi. Jos kasvattaja myy pennun vain lemmikiksi, on yleensä turha odottaa sen menestyvän näyttelyissä. Muista kuitenkin, että kissa on aina ensisijaisesti lemmikki, ja valitse pentu, josta todella itse pidät!

OHJEITA PENNUN OSTAJALLE
Lataa pdf-versio

Turun Rotukissayhdistys on kansainvälisen kissajärjestön FIFen alainen yhdistys, jonka toiminnassa noudatetaan FIFen ja Suomen Kissaliiton sääntöjä. TUROKin pentupalstalle otetaan vain Suomen Kissaliiton rekisteriin rekisteröitäviä pentuja ja kasvattajalla on oltava FIFen antama kasvattajanimi. Rokotusmääräykset, terveystestaukset ja rekisteröintimääräykset ovat näiden sääntöjen mukaiset. Yhdistys ei voi taata jäsenkasvattajiensa noudattavan sääntöjä mutta riketapauksissa kasvattajan pentueet voidaan poistaa pentuvälityksestä. Tässä ohjeita joilla voit varmistaa että saat pentusi asialliselta kasvattajalta:

 • Vaadi riittävästi tietoa kissanpennun taustoista - ja tutustu etukäteen mitä testauksia voi vanhemmilta odottaa. Tiettyjä terveydellisiä kysymyksiä voidaan selvittää etukäteen erilaisin testein. Rotukissoilla saattaa olla rotukohtaisia testejä, joilla pyritään varmistamaan, etteivät pennut sairastu kyseiseen sairauteen. Ei ole olemassa täydellisen tervettä rotua eikä kukaan voi taata ettei pentu koskaan sairastu mihinkään - älä usko tällaisia tarinoita, vaikka kasvattaja kuulostaisi kuinka vakuuttavalta ja asiantuntevalta.
 • Rotukohtaisten testien lisäksi on mahdollisuus varmistaa, ettei kissanpentu ole saanut vanhemmiltaan vaarallisia tai hankalia tarttuvia tauteja. Vaadi siis todistukset siitä, että kissanpennun vanhemmat on testattu tiettyjen virustautien (FeLV ja FIV) varalta. Vastuullisella kasvattajalla on esittää eläinlääkärin antamat todistukset tai testitulokset ja hän myös mielellään ne sinulle näyttää.
 • Rotukissalla on aina rekisterinumero ja todistus siitä eli kissan rekisterikirja. Rotukissapentujen rekisteröinti maksaa vain 20 euroa/pentu. Jos kasvattaja myy rekisteröimättömiä rotukissan pentuja, pitäisi hälytyskellojen soida. Harvoin syntyy ns. aitoja vahinkoja, joita ei voida rekisteröidä. Useimmiten paperittomat pennut on tehty vain rahan takia tai kasvattaja ei saa pentuja rekisteriin sääntörikkomusten vuoksi.
 • Alle 12 viikon ikäistä pentua ei saa luovuttaa. Pennulla tulee olla asianmukaiset rokotukset ennen luovutusta, rokottamatonta pentua ei saa myydä. Pääsääntöisesti pennut on rokotettu kahteen kertaan. Usein pennut on myös tunnistusmerkitty mikrosirulla jo kasvattajan toimesta.
 • Tutustu kissanpennun kasvuolosuhteisiin ja vaadi mahdollisuutta käydä tutustumassa kasvattajan luona. Jos kasvattaja kieltäytyy päästämästä sinua tiloihin, joissa kissat asuvat, unohda kissanpennun osto häneltä. Jos kasvattaja ei halua esitellä sinulle pennun kasvuolosuhteita, se voi olla merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Jos emoa ei ole nähtävillä, pyydä luotettava selvitys miksi ei ole. Ihan kaikkia selityksiä ei aina kannata uskoa. Jos selitys ei kuulosta uskottavalta, se ei ehkä ole totta.
 • Hyvä kasvattaja on varannut aikaa pennun luovutustilanteeseen ja kertoo sinulle kissan hoidosta ja ominaisuuksista. Hätäisyys ja kiire ei kuulu kissakauppoihin. Yleensä kasvattaja myös haluaa tietää ostajan taustoista. Älä loukkaannu siitä, sillä se kertoo vain kasvattajan sitoutumisesta luovuttamiensa pentujen hyvinvointiin.
 • ÄLÄ osta sairasta pentua - varmista ennen luovutusta, että pentu on terve. Terve kissanpentu on puhdas ja pirteä. Hyvä kasvattaja ei luovuta pentua puolikuntoisena tai anna mukaan lääkkeitä. Pennut voivat sairastella, mutta pentu tulee hoitaa terveeksi ennen luovutusta kasvattajan toimesta.
 • Älä tue pentutehtailua, sitä tehdään myös Suomessa. Jos vähänkään epäilet myyjää, älä osta kissaa vaan etsi jostakin kasvattaja, johon voit luottaa ja jolla on kaikki asiat kunnossa. Älä osta kissaa säälistä! Jos myyjän koti, tai paikka missä kissoja esitellään, ei vastaa omaa käsitystäsi hyvästä kissojen pidosta ja siisteydestä, kannattaa jättää pentu ostamatta. Älä osta kissaa, jos myyjä lupautuu tuomaan sen johonkin (ellei kotiisi kun olette näin sopineet) eikä näytä kotiaan sinulle. Älä osta äläkä maksa kissaa edes myyjän ovella. Jos et pääse sisälle saakka, jätä osto sikseen. Ostamalla säälistä tuet mahdollisesti epämääräisissä oloissa tapahtuvaa toimintaa, joka ei tule muuttumaan niin kauan kuin kissat menevät kaupaksi. Muista, että sitä tuotetaan mistä ostajat ovat valmiita maksamaan.

Lyhyesti:

 • Rotukissalla on rekisterikirja
 • Pennun vanhemmat on testattu suosituksen mukaan, vähintään FIV ja Felv
 • Kasvattaja kertoo rodusta ja kissoistaan avoimesti ja rehellisesti - myös huonoista puolista
 • Kasvattaja esittelee pennun elinolot
 • Kirjallinen kauppasopimus
 • Pentu on asianmukaisesti rokotettu

TUROK ry